Kisgyerek és macska együtt a lakásban – ezekre figyelj!

Természetesen, örömteli érzés egy újszülött érkezése, azonban fontos, hogy elővigyázatosak legyünk és odafigyeljünk arra, hogy a már meglévő háziállat, jelen esetben a macska, hogyan élik meg ezt a változást. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a Catmania.hu macska magazin segítségével, hogy mire érdemes figyelni.

Miért fontos erről a témáról írni?

Amikor egy újszülött érkezik a családba, az izgalom és boldogság mellett felmerülnek bizonyos kihívások is, különösen akkor, ha már van egy macska a házban. A macska és az újszülött közötti harmonikus együttélés biztosítása fontos, mivel mindkét érintett félnek biztonságos és egészséges környezetre van szüksége. Ezért fontos, hogy azok a családok, akiknek van macskájuk, ismerjék és megértsék, hogy mire kell figyelniük, és hogyan lehet zökkenőmentesen és szeretetteljesen kezelni a helyzetet az újszülött érkezése előtt, közben és után.

1. Mit kell figyelembe venni, amikor egy macska van a házban és újszülött érkezik?

Amikor egy újszülött érkezik a házba, akkor tartsuk szem előtt, hogy a macska volt ott előbb, belakta a helyet, sajátjának tekinti, az újszülött pedig érzékeny és sebezhető, és a macska számára új és akár frusztráló lehet az újonnan érkező baba.

Hogyan lehet a macskát felkészíteni a baba érkezésére?

A macskát fel kell készíteni az érkező babára azzal, hogy fokozatosan szoktatjuk hozzá az új szagokhoz és hangokhoz, és biztosítjuk számára a biztonságos saját teret. Fontos, hogy figyeljünk arra, hogy a macska ne kerüljön közvetlenül kapcsolatba az újszülöttel, és hogy ne hagyjuk egyedül a baba közelében.

Cica és baba barátság

Hogyan lehet a macskát távol tartani a baba ágyától és a babafelszerelésektől?

Ehhez használhatunk fizikai akadályokat, például babaágy védőhálót, hogy megakadályozzuk a macskát a közelítésben, vagy akár teljesen el is zárhatjuk előle a gyerekszobát. Emellett a macskák számára kifejlesztett szórakoztató játékok jelenthetnek hatékony megoldást, hogy eltereljük a figyelmüket a babáról. Ezen túl viszont igyekezzünk a macska számára biztosítani egy saját kényelmes és biztonságos teret, ahová visszavonulhat, ha szüksége van rá, különösen egy hangosan síró kisgyerek okozhat kellemetlenséget számára.

Hogyan lehet figyelni a macskát, amikor az újszülöttel közös helyiségben tartózkodik?

Fontos, hogy a macskát tényleg felügyeljük, amikor egy helyen vannak a csecsemővel. Ha nem vagyunk biztosak a macska viselkedésében, akkor érdemes teljesen elzárni az újszülöttől. Ha a macska jelenléte zavarja az újszülöttet, akkor érdemes külön helyiségbe vinni a macskát, amíg az újszülött alszik vagy etetjük. Ha a macskát azonban hozzászoktattuk az újszülött jelenlétéhez, és biztosak vagyunk a viselkedésében, akkor lehetőség van közös időt tölteni velük, amíg közel vagyunk hozzájuk és nem engedjük, hogy a macska az újszülötthöz férjen.

Hogyan lehet biztosítani, hogy a macska ne menjen a baba fejének közelébe?

A macskáknak a természetükben van az ösztönös hajlam, hogy közel menjenek az emberek arcához, fejéhez, azonban ez veszélyeket rejthet, különösen az elején, amikor még a macska nem ismeri az újszülöttet, megriadhat a sírástól, kiszámíthatatlanul viselkedhet. Bármennyire is okos házikedvenc és évek óta velünk él, ne feledjük, hogy végső soron egy állatról van szó, amelyet sokszor az ösztönei irányítanak. Ha a macskának megvan a saját, kényelmes helye, ahova visszavonulhat, akkor kevésbé lesz kíváncsi az újszülöttre, és kevesebb az esélye, hogy közel megy hozzá. Ha a macska mégis közel megy az újszülötthöz, akkor finoman el kell terelni a figyelmét, és ha szükséges, a macskát el kell különíteni az újszülöttől.

2. Hogyan vigyázzunk a cicára, hogy ne érezze magát kirekesztve?

A macska eddig a társaság közepe volt, így esetében fontos, hogy míg a figyelem az új családtagra irányulj, addig se hanyagoljuk el a cicánkat, és biztosítsuk, hogy továbbra is része legyen a családnak.

Ahhoz, hogy a macska ne érezze hirtelen kirekesztve magát, fontos odafigyelni rá és biztosítani számára azokat az élményeket, amiket korábban is szeretett.

Néhány tipp, amelyek segíthetnek a cicának az új helyzethez való alkalmazkodásban:

1. Tartsuk fenn a macska megszokott napi rutinját, például az etetési és játékidejét.

2. Adjunk a cicának saját, biztonságos helyet, ahol pihenhet és kikapcsolódhat.

3. Közvetlenül az újszülött érkezése előtt, vagy az első találkozások alkalmával ne hagyjuk magára a cicát.

4. Ha a macska stresszesnek tűnik, használjunk nyugtató feromonokat, illóolajokat, hogy segítsünk neki megküzdeni az új helyzettel.

5. Engedjük meg a macskának, hogy megismerje az új családtagot, de tartsuk szem előtt a biztonságot, és ne hagyjuk őket felügyelet nélkül.

6. Érdemes odafigyelni arra is, hogy a macska számára továbbra is biztosítsuk az érdekes és szórakoztató környezetet, például játékokkal, kaparófával vagy macskabútorokkal, hogy a cicánk ne unatkozzon.

3. Hogyan óvjuk meg a gyermek egészségét, ha már nagyobb?

Ahogy a gyermek növekszik és mozgékonyabb lesz, úgy válhat egyre nagyobb kihívássá a macska és a gyermek biztonságos együttélése.

A következőkben összefoglaljuk, mire kell figyelni a gyermek egészségének megőrzése érdekében, ha már nagyobb a gyermek és van macska a házban.

Milyen óvintézkedéseket kell tenni, ha a gyerek már kúszik vagy jár?

Ha a gyerek már kúszik vagy jár, akkor szükséges további óvintézkedéseket tenni a macska és a gyermek együttélésének biztonsága érdekében. Fontos, hogy az állat és a gyerek között mindig felügyelet legyen, és bizonyos helyeken – például az élelmiszerek és italok közelében – tiltsuk meg a macskának a belépést. Emellett javasolt a gyerek kézmosásra való megtanítása, miután érintkezett a macskával vagy annak környezetével, és az állat szokásainak alapos megismerése, hogy felkészülhessünk az esetleges reakcióira.

Hogyan lehet biztosítani, hogy a gyerek ne érintse meg a macskát olyan dolgokkal, mint a homok vagy az ürülék?

Ahhoz, hogy megakadályozzuk, hogy a gyerek érintkezzen a macska ürülékével, fontos, hogy a macska alomtálját távol tartsuk a gyerekszobától és más olyan helyektől, ahol a gyerek sokat tartózkodik. Emellett érdemes gondoskodni arról is, hogy a macska rendszeresen kapjon féregtelenítést, hogy csökkentsük a fertőzés kockázatát.

A homokozóban való piszkítás megelőzéséhez javasolt a homokozó lefedése, vagy a homok rendszeres cseréje, valamint a gyerek felügyelete a homokozóban. Ha a gyerek már tudatosan játszik a homokozóban, érdemes neki elmagyarázni, hogy az állati ürülékkel vagy piszkával nem szabad játszani, és rendszeresen mosson kezet. Ha valamilyen gyanús anyagot látunk a homokozóban, érdemes eltávolítani, és alaposan kitakarítani a homokozót.

Hogyan lehet biztosítani, hogy a macska ne terjesszen betegséget a gyerekre?

A macskák bizonyos betegségeket terjeszthetnek, amelyek veszélyesek lehetnek a gyerekekre, például a különböző baktériumok, gombák vagy paraziták által okozott fertőzések. A következő óvintézkedések segíthetnek csökkenteni a fertőzés kockázatát:

– Mindig moss kezet szappannal és vízzel, miután érintkeztél a macskával, az alommal vagy a kisállat kiegészítőivel.

– Tartsd távol a macskát az ételektől és italoktól.

– Ne engedd a macskának, hogy a gyerek arcába dörgölőzzön.

– A homokozótól vagy a játszósaroktól tartsd távol a macskát, és mindig takarítsd el az állat ürülékét.

– Időben adasd be a macskának a megfelelő védőoltásokat és rendszeresen vizsgáltasd meg az állatorvossal.

Gyerek és cica barátsága

4. Hogyan óvjuk meg a cicát, ha a gyerek már nagyobb?

– Az első lépés a gyerekkel való beszélgetés és az állat iránti tisztelet megtanítása. A gyereket fel kell készíteni arra, hogy a macska sem játékszer, sem tárgy, hanem élőlény, amelynek érzései vannak. A gyereknek meg kell tanítani, hogy ne zaklassa vagy bántsa a macskát, és tisztelje az állat személyes terét.

– A macska nyugalmának és kényelmének biztosítása kulcsfontosságú. A gyerekkel meg kell tanítani, hogy ne zavarja a macskát evés vagy alvás közben. Az állatnak biztosítani kell egy csendes, nyugodt helyet, ahol zavartalanul pihenhet.

– A macskának bizonyos területekre tilos belépniük, például a fürdőszobába vagy a konyhába. Ennek érdekében ajánlott ajtót vagy kis kaput használni, amely megakadályozza, hogy a macska azokba a helyiségekbe menjen. Az állatoknak biztosítani kell egy megfelelő méretű és jól felszerelt helyet, ahol biztonságban és kényelemben érezhetik magukat.

Az újszülött, kisgyerek és a háziállatok harmonikus együttélése nem csak az állatok jólléte és a gyermek egészsége miatt fontos, de hozzájárul a családi összetartás és az otthon nyugodt légköre megőrzéséhez is.