You are currently viewing A jó gyereknevelés

A jó gyereknevelés

Hogyan lehetnék jobb anya? Hangzik el sokszor a kérdés. Mi összefoglaljuk most nektek, hogyan lehet jó a gyereknevelésünk. A jó gyereknevelés egyszerűbb, mint gondolnánk.

A jó gyereknevelés dicsérettel is elérhető

Ha a gyereket megdicsérjük valamiért, akkor ne egyből játékokkal halmozzuk el. A jó gyereknevelésnél ez azért is fontos, mert akkor a gyerek mindig azt fogja gondolni, hogy neki elég csak jól viselkednie és már kapja is a játékokat. Ennél sokkal fontosabb, hogy jó érzelmei társuljanak ahhoz, ha jól viselkedik. Ha kiemeljük a gyerek jó tulajdonságait, akkor nem csak, hogy az önbizalma és a kedve is nőni fog, hanem sokkal inkább jól fog viselkedni. Ez a jó gyereknevelés legfontosabb alapja.

Az ígéret betartása fontos gyerekeknél

Ha a gyereknek megígértünk valamit, akkor később ne változtassunk a dolgon. Ez felesleges vitákat szül a gyerekkel. A jó gyereknevelésünk fontos része. Te se szereted, ha ő megígér neked valamit, de nem tartja hozzá magát. Ráadásul ez a minta eltanulható. Rendszeresen fog ígérni dolgokat, de semmit se fog betartani belőle, mert ha a szülő vagy nagyi megteheti, akkor ő miért ne tenné meg.

A jó gyereknevelés hozzájárul a boldog felnőttkorhoz

A jó gyereknevelés másik alapja, ha nem bünteted

A gyerekek nem tanulnak a büntetésből. Ők a büntetés alatt csak azt tapasztalják milyen rossz nekik és ez az oka, hogy többé nem viselkednek úgy. Ha valóban azt szeretnéd, hogy jó gyereknevelésben legyen része, és hogy a gyerek megértse miért nem volt helyes, amit tett, akkor az ő nyelvén kell vele beszélned. Ha látod, hogy épp egy mesét néz, amiben nem megfelelően viselkednek, akkor kérdezd meg mit gondol erről, vezesd rá a gyereket, hogy hasonlóképp viselkedett. Vagy próbáld meg a mesefigurák által elmagyarázni neki a viselkedését. Hidd el, meg fogod látni, hogy sokkal hatásosabb, mint megbüntetni. Ez egy jó gyereknevelési alap.

Tanítsd meg a gyereknek a  hálaadást

Boldogabb gyereket tudunk nevelni, ha mindig mindenért hálás lesz. A jó gyereknevelés az, ha már kiskorában megtanítjuk neki, hogy mindent köszönjön meg. Gyakran kérdezd meg tőle, hogy hogyan érzi magát, hogy annyi játéka van? Tudasd vele, hogy milyen rossz lenne, ha nem ehetné olyan sokszor a kedvenc főztjét vagy nem járhatna el a kedvenc szakkörére. Sajnos sok gyereknek nem adatik meg olyan dolog, amit mi hétköznapinak gondolunk. Érdemes már gyerekkorban megtanítani a hálaadásra.