You are currently viewing Baba alvásigénye 1 éves korig

Baba alvásigénye 1 éves korig

Más lehet egy 2 hónapos baba alvásigénye és más lehet egy 5 hónapos baba alvásigénye. Cikkünkben körüljárjuk, hogy mennyi alvásra van szüksége a babáknak.

A babák alvásigénye egyénenként változik. A koruk határozza meg, hogy mennyi alvásra van szükségük. Felesleges más babák alvásigényéhez hasonlítgatni a mi babánk alvásigényét. Mint ahogy nem minden felnőtt alszik ugyanannyit, így a babák alvásigénye is változó.

Azonban az alvás jelentősen fontos minden életkorban. Az alvás során dolgozzuk fel a nap alatt kapott információkat, így a babáknak kiemelt szerepe van a tanulásban. Viszont nem csak a mentális egészségre van hatással, hanem a fizikai egészségre is. Mellesleg, ha a baba kialvatlan lesz, akkor nagyon nagy rá az esély, hogy meg fog betegedni, mert az alváshiány gyengíti az immunrendszert.

Minél fiatalabb a baba annál több alvásigénye van:

Egy 2 hónapos baba alvásigénye 3 hónapos koráig 14-17 óra.
Egy 5 hónapos baba alvásigénye 11 hónapos koráig 12-15 óra.
Egy 1 éves baba alvásigénye 2 éves koráig 11-14 óra.

baba alvásigénye 1 éves korig

20 perc után felébred a baba

Ha 20 perc után felébred a baba, akkor nem kell megijedni. Érthető, hogy aggodalomra adhat okot, hogy ilyen korban, amikor a legnagyobb az 1 hónapos baba alvásigénye, valamiért úgy tűnik, hogy nem aludja ki magát. A valóság az, hogy mikor nekünk úgy tűnik, hogy nem is alszik és a szeme is csak félig van csukva, akkor sok esetben ő mélyen alszik. Így ha 20 perc után felébred a baba nincs miért aggódni.

2 hónapos baba alvása azonban megváltozik és felváltják a 45 perces alvási ciklusok. 5 hónapos baba alvása viszont általában már rendszeres lesz és beáll az éjszakai alvás és nappali ébrenlét.

Miért sír fel a baba éjszaka?

Tesszük fel a különös kérdést kezdő szülőként, hogy miért sír fel a baba éjszaka? Sok kezdő szülőt ez rémületbe ejt, azonban nem biztos, hogy olyan nehéz a kérdésre a válasz. Ha a gyerek sír éjszaka, akkor semmi esetre se hagyjuk sírni. Azonnal vigasztaljuk meg, lehet, hogy egy kis simogatás elegendő lesz, hogy megnyugodjon. A szülő és a gyermek bizalmi kapcsolata ekkor alakul ki, ezért semmi esetre se hagyjuk magára a babát, ha sír. A kicsi ezzel jelzi, hogy van igénye a törődésre. Nem hagyhatjuk egyedül ilyen esetben.

Viszont, hogy miért sír fel a baba éjszaka? Az attól függ milyen körülmények között kelt fel a baba. Ha széttárt karokkal üvöltve sír, akkor valószínűleg érdemes lesz egy pólyába rakni, mert törődésre vágyik.