You are currently viewing Mikulás: a téli ünnepkör egyik legkedveltebb alakja

Mikulás: a téli ünnepkör egyik legkedveltebb alakja

A Mikulás, más néven Szent Miklós, a téli ünnepkör egyik legkedveltebb alakja, aki minden év december 6-án megajándékozza a jó gyerekeket. De ki is volt valójában a Mikulás, és honnan ered ez a szokás? Hogyan ünneplik a Mikulást más országokban? És hogyan készülhetünk fel, mi magyarok a Mikulás érkezésére? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Mikulás: a téli ünnepkör egyik legkedveltebb alakja

A Mikulás, más néven Szent Miklós, a téli ünnepkör egyik legkedveltebb alakja, aki minden év decemberében megajándékozza a jó gyerekeket. De ki is volt valójában a Mikulás, és honnan ered ez a szokás? Hogyan ünneplik a Mikulást más országokban? És hogyan készülhetünk fel, mi magyarok a Mikulás érkezésére? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A Mikulás története

A Mikulás alakja Szent Miklósra, a 4. században élt püspökre vezethető vissza, aki Mirában (a mai Törökországban) született, és híres volt jótékonyságáról. A legenda szerint Szent Miklós titokban aranyat dobott be egy szegény család ablakán, hogy lányaikat ki tudják adni férjhez. Ebből ered az a szokás, hogy a Mikulás ajándékokat hagy a gyerekeknek az ablak alatt. Szent Miklós védőszentje lett többek között a tengerészeknek, az utazóknak, az árváknak és a diákoknak is. Halála után december 6-án emlékeztek meg róla, és ezen a napon kezdtek el ajándékokat osztani egymásnak az emberek, Miklós gyönyörű, jótékony szokásának emlékére.

A Mikulás alakja az évszázadok során sokat változott. A középkorban Európában piros ruhát viselt, és gyakran kísérte egy krampusz nevű démoni lény, aki megbüntette a rossz gyerekeket. A 16. században a reformáció hatására sok helyen betiltották a Mikulást. A 19. században azonban újra feléledt a Mikulás-kultusz, főleg Amerikában, ahol Santa Claus (Télapó) néven vált ismertté. A Télapó szintén piros-fehér ruhát viselt, és egy rénszarvasok által húzott szánt vezet. A modern Santa Claus képét nagyban befolyásolta Clement Moore 1823-ban írt verse, A Visit from St. Nicholas (Szent Miklós látogatása), és Thomas Nast 1863-ban készült illusztrációi. A 20. században pedig a Coca-Cola reklámjai tették világszerte népszerűvé a Télapót/Mikulást.

Szokások más országokban

A világ különböző részein eltérő módon ünneplik a Mikulást. Íme néhány példa:

  • Németországban Nikolaus napján (december 6-án) a gyerekek cipőjét vagy csizmáját kitesszik az ajtó elé vagy az ablakba, és reménykednek, hogy a Mikulás megtölti édességgel vagy apró ajándékokkal. Ha rosszak voltak, akkor csak mogyorót vagy virgácsot kapnak.
  • Franciaországban Saint Nicolas napján (december 6-án) a gyerekek énekelnek és verseket mondanak a Mikulásnak, aki játékokat és csokoládét hoz nekik. A rossz gyerekeket pedig meglátogatja Père Fouettard (Ostoros Apó), aki virgáccsal veri meg őket.
  • Hollandiában Sinterklaas napján (december 5-én) a gyerekek cipőjét kiteszik a kandalló mellé vagy az ajtó elé, és répát vagy cukrot tesznek bele a Mikulás lova, Amerigo számára. A Mikulás éjjel meglátogatja őket, és ajándékokat hagy a cipőkben. A Mikulást kíséri Zwarte Piet (Fekete Péter), aki segít neki az ajándékok osztásában, vagy zsákba teszi a rossz gyerekeket.
  • Angliában Father Christmas napján (december 24-én) a gyerekek zoknit vagy harisnyát akasztanak a kandallóra vagy az ágyukra, és tejet és süteményt hagynak a Mikulásnak, valamint répát a rénszarvasoknak. A Mikulás éjjel bejön a kéményen, és megtölti a zoknikat ajándékokkal.
  • Amerikában Santa Claus napján (december 24-én) a gyerekek zoknit vagy harisnyát akasztanak a kandallóra vagy az ágyukra, és tejet és süteményt hagynak a Mikulásnak, valamint répát vagy almát a rénszarvasoknak. A Mikulás éjjel bejön a kéményen, és megtölti a zoknikat ajándékokkal.

A Mikulás ünneplése Magyarországon

Magyarországon is december 6-án ünnepeljük a Mikulást. A gyerekek este kitesszik az ablakba vagy az ajtó elé a csizmájukat vagy a cipőjüket. A Mikulás éjjel meglátogatja őket, és megtölti a kitett csizmákat csokoládéval, cukorkával, gyümölccsel, dióval, mogyoróval, mandulával vagy játékkal. Az a gyermek, aki rossz volt, az virgácsot kap. A Mikulást a Krampusz kíséri, aki megijeszti a rossz gyerekeket, illetve a virgáccsal a fenekére is csap.

A Mikulás napján sok helyen rendeznek Mikulás-váró programokat is, például iskolákban, óvodákban, művelődési házakban vagy bevásárlóközpontokban. Ilyenkor a gyerekek találkozhatnak a Mikulással és a Krampuszal. A bátrabb gyerekek ilyenkor verseket mondanak vagy dalokat énekelnek nekik, cserébe ajándékot kapnak a Mikulástól.

Ezentúl pedig Mikulás-futást is szerveznek az országban, amikor több száz ember öltözik be piros-fehér ruhába és sapkába, hogy jótékony célra gyűjtsenek pénzt.

Bár azt említettük, hogy Mikulás napja december 6-án van, de sok család már december 5-én este átadja a Mikulás által „hozott” ajándékokat. Nincs kötelező érvényű szabály a Mikulás érkezésére, mindenhova akkor érkezik, ahogy a családnál kialakult ez a szokás.

Mit ajándékozzunk Mikulásra?

Ha szeretnénk meglepni a gyerekeinket vagy unokáinkat egy szép Mikulás-csomaggal, akkor érdemes előre gondolkodni, hogy mit szeretnek igazán. A legjobb, ha olyan ajándékot választunk, ami örömet okoz nekik, de nem túl drága vagy fölösleges. Például:

  • Édességek: Ha a gyermek már olyan korban van és szereti az édességet, akkor ezzel sosem lőhetünk mellé.
  • Gyümölcsök: Klasszikus ajándék és ráadásul egészséges is.
  • Könyvek: Ha szeretnek olvasni, akkor egy jó könyv mindig jó választás. Lehet mesekönyv, ifjúsági regény, képregény vagy akár tudományos ismeretterjesztő könyv is.
  • Játékok: Ha szeretnek játszani, akkor egy jó játék biztosan örömet okoz nekik.